Fobia fata de caini este motiv de lauda sau boala psihica?

FOBÍE, fobii, s. f. Stare patologică de neliniște și de frică obsedantă, lipsită de o cauză obiectivă sau precisă. ♦ Repulsie, antipatie pentru ceva. – Din fr. phobie.
Sursa: DEX ’98

FOBIILE SPECIFICE

Tulburarea Epidemiologie Fobiile specifice – În populaţia generală, prevalenţa este de 10%-11,3%; – Aproximativ 75%-90% dintre persoanele cu fobii de animale, fenomene naturale sau forme situaţionale de fobii sunt femei; – Aproximativ 55%-70% dintre persoanele cu teamă de înălţime sunt femei; – Aproximativ 55%-70% dintre persoanele cu fobie de sânge / injecţii / rănire sunt femei. Tulburarea Teorii explicative Fobiile simple/ specifice  Teoria cognitiv-comportamentală Există două tipuri de fobii, cu şi fără cogniţii dezadaptative: 1. Stimulul fobic joacă rolul stimulului condiţionat iar reacţia anxioasă reprezintă răspunsul necondiţionat; 2. Cogniţiile dezadaptative (negativ exagerate faţă de stimulul fobic; ex., “câinii sunt animale periculoase, turbate”) amplifică simptomatologia anxioasă şi generează comportamentul evitant. Când nu apar cogniţiile dezadaptative, persoana îşi consideră reacţia ca fiind iraţională şi nejustificată, generându-se totuşi comportamentul evitant. Evitarea duce la dispariţia anxietăţii, fiind astfel întărită negativ.  Teoria psihanalitică Fobiile simple se leagă mai ales de anxietatea de castrare (vezi complexul Oedip şi Electra). Pulsiunile sexuale îndreptate spre mamă sunt reprimate fără succes iar apoi sunt sublimate, rezultând fobii simple. Tipul tulburării Diagnostic DSM IV – Criterii diagnostice Fobiile simple/specifice A. teamă ilogică, accentuată şi persistentă declanşată de prezenţa sau anticiparea prezenţei unui obiect sau a unei situaţii specifice; B. contactul cu stimulul fobogen provoacă aproape invariabil un răspuns anxios imediat, care poate lua forma unui atac de panică declanşat sau favorizat de o situaţie (situaţional); C. persoana recunoaşte că frica sa este exagerată şi ilogică; D. situaţia fobică este evitată sau suportată cu dificultate.

Diagnostic diferenţial

Fobiile simple /specifice Tulburarea cu care se face diagnosticul diferenţial Indici de diferenţiere Tulburarea de panică cu agorafobie – Evitarea unor situaţii de teama unui atac de panică (tulburare de atac de panică cu agorafobie) versus evitarea unor situaţii specifice. Fobia socială – Obiectul fricii este evaluarea socială (fobie socială) versus o situaţie sau obiect specific (fobii simple). Stresul posttraumatic – Evitarea unor situaţii specifice (fobii specifice) versus evitarea situaţiilor anterior asociate cu trauma (PTSD). Tulburarea obsesiv-compulsivă – Evitarea este asociată cu conţinutul obsesiei (OCD) versus evitarea unor situaţii specifice. Anxietatea de separare – Refuzul de a părăsi casa şi persoanele apropiate de teama de a nu le pierde (anxietate de separare) versus refuzul de a se expune la situaţii specifice. Ipohondria – Preocuparea de a avea o boală gravă (ipohondrie) versus preocuparea că o boală ar putea fi contactată (fobie specifică). Tulburări alimentare (bulimie, anorexie) – Evitarea alimentelor şi aspectelor legate de alimentaţie (tulburări alimentare) versus evitarea unor obiecte specifice (fobie simplă). Schizofrenia şi alte tulburări psihotice – Evitarea unor activităţi ca răspuns la delir, dar teama nu e percepută ca fiind nejustificată şi exagerată (tulburări psihotice) versus evitarea unor situaţii specifice, iar teama este percepută ca fiind exagerată (fobii simple).

 

Stiu ca toata lumea se lauda in ultimul timp cu teama asta fata de animale si as dori doar sa le atrag atentia ca nu ar trebui sa se mandreasca cu asta ci ar trebui sa mearga la psiholog pentru ca este o boala psihica. In mod straniu copiii sunt incurajati sa dezvolte aceasta afectiune si parintii apoi se mandresc cu copiii lor bolnavi, fara sa constientizeze raul pe care il fac acestora.

Advertisements

About xnici

Om normal la minte si la suflet
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

4 Responses to Fobia fata de caini este motiv de lauda sau boala psihica?

 1. Gabi says:

  Ma bucur ca ai pus pe “hartie” toate acestea. Se vede de la o posta ca poporul asta e bolnav psihic in masa … ai adus si cateva argumente. Si asta e doar partea legata de animale … dar boala e raspandita si la alte nivele.
  Eu le zic simplu: nu esti capabil sa iesi afara .. fiindca te manaca jivinele turbate ? … ai libertatea sa stai in casa intre cei 4 pereti pana ajungi sa fi capabil sa iesi afara fara a fi nevoie sa ucizi tot ce te “incurca” doar fiindca esti tu neputincios !

  • xnici says:

   Este adevarat ca sunt multe alte boli psihice care au pus stapanire pe oameni. Deja sunt doua identificate de mine: psihopatia/sociopatia si fobia fata de animale. Problema este ca cea mai grava boala este prostia. Aceasta este cea mai grava boala, care nu are leac.

   • Gabi says:

    Cea mai mare boala este tolerarea acestor boli. Deci daca multi bolnavi psihici umbla in libertate, ca daca il inchizi nu mai plateste taxe si nu mai voteaza, asta nu inseamna ca normalitatea s-a schimbat cu adevarat … inseamna doar ca sistemul are tot interesul sa mentina acei psihopati in libertate.

 2. Kiki says:

  Fobia ca fobia… faza cu cainii este si o scuza foarte buna pentru parinti atunci cand nu au grija de copii. S-a impiedicat plodul pe afara si s-a ranit, cine e vinovat ? Cainele… nicidecum parintii care isi lasa copii toata ziua pe afara fara supraveghere, aud tot mai des pe la ore destul de tarzii (12 noaptea-3 dimineata) glasuri de copii mici si de “parinti” care vorbesc despre probleme “mature”. Pana nu se iau masuri asupra parintilor care nu au grija nici macar de copii, degeaba incercam sa educam populatia despre bunastarea animalelor 😦

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s