It’s Donkey Time! PRIMUL PROIECT INTERNATIONAL DE ONOTERAPIE PENTRU COPIII ORFANI SI CU DIZABILITATI DIN ROMANIA

Milano, 23 iunie 2011

COMUNICAT  DE PRESĂ

IT’S DONKEY TIME!

IA FIINŢĂ PRIMUL PROIECT INTERNAŢIONAL DE  ONOTERAPIE

PENTRU COPIII ORFANI ŞI CU DIZABILITĂŢI DIN ROMÂNIA

Proiectul reprezintă prima experienţă de pet-therapy cu măgăruşi din România şi va fi lansat în data de 23 iunie, la orele 11.00, la Centrul Don Orione din Voluntari, în vecinătatea Bucureştiului.

It’s Donkey Time! este un proiect coordonat de asociaţia nonprofit de utilitate socială italiană Save the Dogs and Other Animals, cu finanţare din partea Fundaţiei Paideia din Torino, care are ca scop îmbunătăţirea calităţii vieţii copiilor orfani din centrul Don Orione, cu diferite nivele de handicap: de la sindromul down până la forme de paraplegie/tetraplegie asociate cu grav retard psihic.

Vor beneficia de terapia ghidată de un specialist şi copiii cu autism provenind din orfelinatele publice din împrejurimi, ca de asemenea, bătrânii din azilul alăturat.

La ceremonia de tăiere a panglicii vor fi prezenţi Ambasadorul Italiei în România, Mario Cospito, Ramona Badescu, Preşedinta Instituţiei Naţionale pentru Protecţia Animalelor, Carla Rocchi şi reprezentanţii tuturor asociaţiilor implicate în proiect, între care Elizabeth Svendsen Trust şi asociaţia finlalndeză Friends of Homeless Dogs, deja partener al asociaţiei italiene în cadrul proiectelor de îngrijire şi limitare a numărului câinilor fără stăpân pe teritoriul românesc.

“Acest proiect se înscrie într-un proiect mai amplu care îşi propune să dezvolte o gamă largă de servicii pentru copilul cu dizabilităţi, pentru o constantă îmbunătăţire a calităţii vieţii acestora. Astfel, congregaţia noastră îşi continuă angajamentele sale în România, o adevărată mărturie a faptului că singura valoare reală este viaţa însăşi, nu aparenţa şi nici ceea ce viaţa generează la nivel material  – explică directorul Centrului, Don Roberto Polimeni – şi ne bucurăm să facem acest lucru în colaborare cu alte asociaţii implicate în apărarea celor slabi”.

“Fundaţia Paideia se ocupă de ani de zile de problemele legate de copiii cu dificultăţi, – afirmă Daniela Argentero, vice Preşedinte al Fundaţiei Paideia,  – întâlnirea cu Sara Turetta de la Save the Dogs, ne-a oferit posibilitatea de a aduce experienţa noastră în România.

Onoterapia este deja o practică răspândită care vine în sprijinul tratării suferinţelor în copilărie, rezultatele sunt uneori uimitoare şi cu acest obiectiv susţinem acest proiect în centrul Don Orione “siguri de sprijinul celorlaţi parteneri”.

“Parteneriatul dintre asociaţii aflate în prima linie în ce priveşte drepturile copiilor şi ale animalelor este dovada faptului că muncim cu toţii pentru aceeaşi cauză: – concluzionează preşedinta Save the Dogs, Sara Turetta – nu există un conflict între misiunile noastre, ci, mai degrabă, complementaritate. Este minunat faptul că nişte măgăruşi abandonaţi pot aduce fericire acestor copii, ei înşişi victime ale abandonului”.

It’s Donkey Time! prevede utilizarea a 4 măgăruşi special aleşi dintre cei 58 prezenţi în adăpostul gestionat de asociaţia Save the Dogs de la Cernavoda, judeţul Constanţa, unde asociaţia non profit a Sarei Turetta activează din anul 2002.

Este vorba despre animale din satele româneşti care au fost salvate de la moartea prin înfometare şi rele tratamente, animale care datorită colaborării dintre asociaţia Save the Dogs şi asociaţia britanică Donkey Sanctuary au avut o a doua şansă.

Doi măgăruşi vor fi utilizaţi numai pentru activităţi de interacţiune ghidată cu copii, în timp ce ceilalţi doi vor fi dresaţi pentru a fi călăriţi cu ajutorul unor echipamente speciale primite din Anglia.

De asemenea, va fi prevăzută posibilitatea de a tracta cărucioarele cu un trailer, pentru a permite micilor oaspeţi aflaţi în cărucioare cu rotile să fie duşi la plimbare în incinta proprietăţii congregaţiei.

Partener “tehnic” al proiectului este fundaţia anglosaxonă Elisabeth Svendsen Trust for Children and Donkeys, care din anii ‘70 promovează proiecte de onoterapie şi actualmente gestionează cinci centre în Regatul Unit.

Onoterapia este o disciplină utilizată de multă vreme în ţări ca Anglia şi Franţa, pentru a-i stimula atât pe purtătorii de handicap, cât şi pe persoanele care suferă de tulburări de personalitate. Beneficiile sunt atât de tip pur motorii (călărind animalul, copilul este stimulat la nivel muscular datorită mişcărilor regulate şi repetitive ale mersului măgăruşului) cât şi emotiv (mângâind măgăruşii, persoanele care suferă de autism, tulburări de învăţare sau hiperactivitate primesc un stimul la nivel psihologic).

Acest proiect este primul de acest gen care va fi lansat în România şi îşi propune să devină un punct de referinţă pentru celelalte asociaţii locale implicate în problemele celor cu handicap, inaugurând o modalitate de asistenţă inovatoare şi de avangardă pentru standardele româneşti.
Inaugurare:

It’s Donkey Time! Primul program de Onoterapie adresat copiilor cu dizabilităţi din România

Centrul Don Orione  B-dul Eroilor 124-126, Voluntari, Judeţ Ilfov, România

Joi, 23 iunie 2011, orele 11.00
Contacte presă:

Selena Delfino

+39 02 39445900

+39 3271813075

+39 02 30133300

comunicazione@savethedogs.it

Advertisements

About xnici

Om normal la minte si la suflet
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

2 Responses to It’s Donkey Time! PRIMUL PROIECT INTERNATIONAL DE ONOTERAPIE PENTRU COPIII ORFANI SI CU DIZABILITATI DIN ROMANIA

  1. xnici says:

    Ar fi bine daca ar merge cineva dintre iubitorii de animale pentru a face un reportaj amplu. In mod sigur televiziunile vor prezenta informatii trunchiate.

  2. Pingback: Primul program de onoterapie adresat copiilor cu dizabilitati din Romania – Semper Excelsius

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s