Comunicat FNPA: Drumul animalelor catre abatoare – Parlamentul European solicita limitarea!

 

C O M U N I C A T   D E   P R E S A

———————————————————————————————

 

Federatia Nationala pentru Protectia Animalelor (FNPA)

 

 

In fiecare an milioane de animale sunt transportate pe drumurile europene, in conditii inacceptabile doar pentru a fi ucise in abatoarele din alte tari. Animalele stau zile intregi in camioane ceea ce duce la consecinte ingrozitoare: rani, fracturi, sufocari, suferinte, moarte.

 

In aceasta dimineata Parlamentul European a adoptat Declaratia scrisa nr.49/2011 referitoare la stabilirea unei limite maxime de 8 ore pentru transportul animalelor catre abatoarele din Uniunea Europeana. Declaratia, initiata de europarlamentarii Dan Jørgensen (Sanemarca), Esther de Lange (Olanda), Pavel Poc (Cehia), Carl Schlyter (Suedian) and Andrea Zanoni (Italia), a fost semnata de catre 395 europarlamentari.

 

Din decembrie 2011, de la lansarea Declaratiei, FNPA a facut un lobby intens prin contactarea europarlamentarilor romani in vederea informarii asupra realitatii transportului de animale, argumentarea necesitatii schimbarii legislatiei in conformitate cu cerintele Tratatului de la Lisabona (art. 13, TFEU), a moralitatii si necesitatii unei compasiuni minimale avand in vedere suferintele extreme produse animalelor dar si argumentate din punct de vedere economic. Doar un exemplu in acest sens, in urma studiului „Productie sustenabila: transport de animale sau de carcase?” efectuat de catre Institutul de cercetare a economiei agricole si Grupul pentru stiinta animala din Olanda s-a dovedit ca limitarea duratei transportului de animale vii ar conduce la reduceri semnificative a emisiei de CO2 si a costurilor de transport, in medie cu 45%.

 

De asemenea FNPA a trimis la birourile din Strassbourg ale europarlamentarilor romani o petitie semnata de catre 46 Organizatii Neguvernamentale de profil din tara dar si alte institutii care au in obiectul de activitate protectia animalelor.

 

76% din europarlamentarii romani au semnat Declaratia scrisa nr.49. Daca europarlamentarul Cristian Silviu Busoi (PNL) a fost primul semnatar roman, din initiativa proprie, iar Daciana Sarbu (PSD) si-a exprimat suportul expres, la polul opus, europarlamentarii care au decis ca animalele NU trebuie tratate ca “fiinte simtitoare” si NU au semnat Declaratia scrisa sunt:

 

Elena Basescu, Theodor Stolojan, Traian Ungureanu (PDL)

Laszlo Tokes, Juliu Winkler (UDMR)

Adrian Severin, Gigi Becali (neafiliati)

Renate Weber (PNL)

 

Campania pentru obtinerea acestui obiectiv este una dintre cele mai mari campanii desfasurate in Europa; a fost lansata de organizatia internationala Animals’ Angels care, impreuna cu deputatul olandez Dan Jørgensen, a investigat si raportat sute de cazuri de suferinte teribile indurate de animalele transportate (ca de exemplu: http://www.youtube.com/watch?v=rNiXxN2Kj3s)

 

“In realitate ce se intampla astazi pe drumurile europene este cruzime fata de animale. Acest lucru trebuie sa fie stopat” a spus europarlamentarul Dan Jørgensen. “Traim in secolul 21, intr-o societate pe care ne-am obisnuit s-o numim societate umana. Este timpul sa dovedim asta!” a declarat europarlamentarul ceh Pavel Poc.

 

Peste 1 milion de cetateni din intreaga Europa au semnat petitia www.8hours.eu solicitand stoparea pe teritoriul UE a transportului pe distante lungi a animalelor in vederea abatorizarii, petitie ce va fi trimisa Comisiei Europene.

 

Carmen ARSENE

 

Vicepresedinte

Federatia Nationala pentru Protectia Animalelor (FNPA)

 

tel. 0744156133

cmarsene@yahoo.comoffice@fnpa.ro

www.fnpa.ro

 www.8hours.eu

Advertisements

About xnici

Om normal la minte si la suflet
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s