Singura masura eficienta, civilizata si umana de management al populatiei canine: sterilizarea cainilor cu si fara stapan!

Mesaj pentru primari, politicieni, pentru oameni si ne-oameni mai ales, pentru toti cei care s-au saturat de minciuni, pentru toti cei care doresc sa stie ce s-a facut pana acum si ce se poate face in privinta managementului populatiei canine, pentru rezolvarea in mod eficient, civilizat si uman a unei probleme care timp de 22 de ani a fost gestionata in mod ineficient prin asa-zisa eutanasiere.

Singura masura eficienta, civilizata si umana de management al populatiei canine: sterilizarea cainilor cu si fara stapan!

 

“Atata timp cat oamenii masacreaza animale, se vor omori si unii pe altii. Cu siguranta, cel care sadeste samanta omorului nu poate culege bucurie si dragoste.”
Pitagora

1. Doresc iubitorii de animale caini pe strada?

NU! Din motive uneori similare, alteori diferite de cei a caror singura preocupare in ultimul timp este uciderea cainilor.

2. Doresc iubitorii de animale rezolvarea problemei cainilor strazii?

DA! Insa, in mod civilizat, crestin, uman si eficient! Romania a semnat si ratificat Tratatul de la Lisabona care impune statelor membre UE sa trateze animalele ca fiinte sensibile.

3. Cainii de pe strada sunt o mare problema?

 Cainii de pe strada sunt o mica problema comparativ cu problema pedofililor, a criminalilor, a violatorilor, a traficantilor de carne vie si a parintilor care-si abandoneaza copiii, care anual distrug viata a peste 20.000 de copii ce raman marcati pe viata, de cele mai multe ori fara sanse de recuperare psihica si fizica. Cu toate acestea, nu am vazut niciun ucigas de caini sa protesteze impotriva acestor infractori, dimpotriva chiar sunt sustinuti de acestia pentru ca sunt oameni si au drepturi. (intretinerea unui pedofil in puscarie ne costa 2400 lei/luna in conditiile in care nu poate fi reabilitat niciodata!). Atentia mare acordata acestei probleme a cainilor este pur electorala si tine de fondurile foarte mari care sunt inghitite de metoda uciderii cainilor, asa cum s-a dovedit timp de 22 de ani. Nu am vazut niciun primar sa aiba in capul listei de exemplu eradicarea problemei drogurilor (la mine in cartier, parintii care ies cu copiii in parc au surpriza sa constate ca jucarii devin seringile drogatilor). Dar, pentru ca si aceasta este o problema, trebuie rezolvata in mod eficient si uman!

ANUAL:
– peste 11.000 copii sunt violati, maltratati, abuzati sexual, psihic, emotional, exploatati sexual, neglijati (ba mai mult, o fi o intamplare ca numarul de copii abuzati sexual in anul 2012 a crescut cu 43% fata de anul 2011, in timp ce eram zilnic asaltati de politicieni care instigau la uciderea cainilor, invocand „blanda” eutanasie???)
– peste 9000 de copii sunt abandonati anual in spitale si altii sunt aruncati la closet sau la gunoi
– o data la 4 ore o femeie este violata
– in anul 2010 – 4800 de persoane au fost agresate violent in familie, 99 au decedat
– in anul 2011 – au avut loc 9290 accidente grave de circulatie cu 2018 morti, 8768 raniti grav- mii de oameni mor anual din cauza diagnosticului gresit pus de medici (foarte putini medici sunt pedepsiti)4. Este iubitorul de animale zoofil?

 NU! Zoofilul este un pervers sexual care isi satisface instinctul erotic cu animale sau pasari. Zoofilia produce traume animalului, iar iubitorul de animale este impotriva oricarei forme de agresiune asupra animalelor, prin urmare nu poate fi acuzat de zoofilie.

5.  Ar trebui impartiti oamenii in iubitori de animale si neiubitori de animale?

NU! Exista oameni care respecta oamenii si animalele deopotriva si exista perversi, criminali, oameni bolnavi psihic care nu o fac pentru ca scopul lor in viata este sa obtina placere sau bani prin provocarea suferintei oricarei fiinte. Societatea, politicienii, primarii, asociatiile au responsabilitatea  de a crea un mediu sigur, civilizat, in care oamenii sa fie educati sa respecte fiintele care nu se pot apara singure, pentru a invata sa se poarte la fel si cu semenii lor. Niciun om nu poate sa pretinda ca respecta oamenii, atata timp cat nu respecta modul in care acesta decide sa trateze animalele in mod etic si civilizat in definitiv. Evolutia inseamna ca atunci cand parasim grota sa aruncam bata cu care am fost invatati si sa respectam orice fiinta din jurul nostru, fie ca este cuvantatoare sau necuvantatoare, mediul, pentru ca nu putem cere respect daca nu stim sa respectam. Evolutie nu inseamna doar sa iesim din grota, dar cu acelasi comportament barbar. Sutem in secolul 21 si Romania este considerata si din punct de vedere al modului in care trateaza animalele o tara inapoiata.

Atentie! Nu orice detinator de animale iubeste animalele sau le trateaza cu respect. Cei mai multi detinatori le considera obiecte de decor. Acestia sunt cei care imperecheaza cainii in mod iresponsabil, apoi abandoneaza puii sau isi abandoneaza propriul animal cand se plictisesc de el.

6. ONG-urile pentru protectia animalelor primesc bani de la stat?

 NU! ONG-urile pentru protectia animalelor nu au cum sa primeasca bani de la stat. Primesc bani de la donatori privati care doresc sa sustina rezolvarea problemei cainilor in mod civilizat si eficient. Donatorii au dreptul sa ceara dovezi ca banii donati sunt folositi in interesul animalelor si nu in interes propriu. Membri ONG-urilor au venituri proprii, nu traiesc din banii primiti din donatii si de cele mai multe ori isi utilizeaza propriile venituri pentru sterilizarea cainilor, facand un bine societatii si diminuind numarul de caini de pe strada.

7. De ce trebuie rezolvata problema cainilor comunitari unitar in toata tara?

 Pentru a preveni migrarea cainilor abandonati dintr-un oras in altul, de la sate la orase.

8. Cine trebuie sa rezolve problema cainilor comunitari?

 

Noi toti. Toti suntem vinovati ca aceasta problema a fost perpetuata timp de 22 de ani. Conducerea tarii pentru ca nu a vrut sa adopte o lege eficienta a sterilizarii unitare, autoritatile locale pentru ca nu au aplicat legea pentru protectia animalelor si nu au dat hotarari locale prin care sa oblige detinatorii de caini sa-si sterilizeze cainii si detinatorii de caini care-si imperecheaza cainii cu catele de pe strada sau abandoneaza puii si femelele cand fata, cumva surprinsi ca natura isi urmeaza cursul si cateaua nu s-a nascut sterila.

9. De ce eutanasia nu este o solutie eficienta?

 – timp de 22 de ani, cainii au fost dusi in adaposturi si eutanasiati, iar problema nu
s-a rezolvat

– primariile au declarat ca s-au cheltuit intre 62-200 euro pentru eutanasie/caine, la care se adauga cheltuielile cu incinerarea, cheltuielile cu intretinerea in adaposturi, cheltuielile cu prinderea. Aceste cheltuieli se fac de 22 de ani!

eutanasia este un act medical care se aplica numai in situatii extreme, cand animalul este grav bolnav si in acelasi timp sufera foarte mult datorita bolii

– este stimulat comportamentul criminal al oamenilor, asa cum s-a intamplat in ultimii ani, cand in urma unei campanii fara precedent initiata de catre PDL ce a vizat instigarea la crima impotriva animalelor, instigare la violenta impotriva celor care doresc sa rezolve problema in mod eficient, civilizat si uman prin sterilizare si minciuni propagate prin mijloacele de informare in masa cu privire la numarul de caini de pe strazi (nu s-a facut niciodata o numaratoare stiintifica a numarului de caini!) si la numarul de muscaturi de caini (stiut fiind ca in realitate se recomanda celor muscati sa declare ca au fost muscati de caini ai strazii pentru a nu plati tratamentul) au reusit sa stimuleze (ne)oamenii sa comita crime impotriva unor fiinte nevinovate, oameni si animale deopotriva.

10. De ce adaposturile de stat nu sunt o solutie?

 

– adaposturile de stat in care sunt tinuti cainii capturati de catre hingheri mananca bani foarte multi (declaratiile primariilor dovedesc ca pentru un caine/luna se cheltuie intre 300-600 lei pentru intretinere, desi in realitatea adaposturile private cheltuie 50 lei/caine cu toate cheltuielile necesare, cainii fiind foarte bine ingrijiti, iar Centrul Teritorial Veterinar sector 2 Bucuresti raporteaza cheltuieli de 18 lei/caine/luna)

– adaposturile de stat sunt lagare de exterminare, cainii fiind infometati, imbolnaviti,  maltratati, ucisi cu cruzime (dovezi prezentate inclusiv in Parlamentul European in anul 2012)

11. Care sunt singurele masuri eficiente de management al populatiei canine?

 

 – numararea stiintifica a cainilor fara stapan

– recensamantul populatiei canine cu detinator

– microciparea si inregistrarea populatiei canine cu detinator intr-o baza de date unica la nivel national, pentru a preveni si sanctiona abandonul

– responsabilizarea medicilor veterinari, pet-shop-urilor care nu numai ca nu recomanda sterilizarea, dar recomanda chiar impuierea cel putin o data inainte de sterilizare, chiar daca este caine fara pedigree sau comunitar adoptat

– sterilizarea in masa, unitar a tuturor cainilor cu si fara stapan

– taxarea detinatorilor de caini care nu doresc sa sterilizeze cainii (se practica in Germania)

– returnarea cainilor strazii sterilizati in tarcuri in jurul blocurilor, pentru a preveni migratia cainilor nesterilizati in locul ramas liber

– controlarea caniselor care imperecheaza femelele chiar si de 3 ori pe an, iar ce nu reusesc sa vanda arunca in strada, iar daca femela este prea batrana este abandonata

– educarea copiilor sa trateze cu respect animalele, sa comunice cu animalele, respect care le va insufla si respectul fata de oameni mai tarziu

– crearea unor centre de terapie cu animalele pentru copii si varstnici, stiut fiind ca maidanezii sunt extrem de inteligenti si invata repede si in acest fel se creeaza si locuri de munca

– crearea unor centre de dresaj in puscarii care au ca scop reeducarea si reintegrarea infractorilor. Cainii dresati pot fi folositi pentru persoanele cu dizabilitati, pot fi usor dati in adoptie, pot fi folositi in centrele de terapie cu animalele

– crearea unor centre de dresaj in casele de corectie, in orfelinate. Pe de o parte il ajuta pe copil sa se simta util pentru societate, pe de alta parte il ajuta sa se dezvolte si sa evolueze armonios

– adaposturile trebuie sa fie deschise sambata si duminica pentru vizite si adoptii, iar in cazul in care este invocata lipsa de personal se va apela la voluntari

– supraveghere video non-stop in toate adaposturile din tara non stop, in toate salile de operatii, in padocuri si pe masinile hingherilor pentru a preveni hotiile si crimele asupra animalelor

– educarea populatiei cu privire la importanta si beneficiile sterilizarii animalelor proprii si responsabilizarea acestora fata de animale detinute

– instruirea politiei comunitare, judetene, judecatorilor cu privire la legea privind protectia animalelor si la masurile care trebuie luate in cazul in care legea este incalcata (workshop-uri organizate de catre membri ai ONG-urilor pentru protectia animalelor care pot atrage fonduri europene pentru educatie)

– achizitionarea clinicilor mobile care vor merge zilnic in sate sa sterilizeze cainii, in cazul in care nu exista medic veterinar

– oferirea sterilizarii gratuite persoanelor cu venituri mici

– angajarea la adaposturi a oamenilor care dovedesc empatie fata de animale, testati psihologic si psihiatric, fara cazier

– monitorizarea (chiar si prin camere video cu inregistrare audio a spitalelor care aplica tratament anti-rabic pentru a se inregistra corect muscaturile de caini

12. De ce sterilizarea si reteritorilizarea cainilor fara stapan este recomandata de catre OMS si de catre tarile membre UE care au rezolvat problema cainilor?

 – oamenii si ONG-urile vor colabora la prinderea si sterilizarea cainilor

– este singura masura care a dat rezultate in toate tarile care acum nu mai au caini pe strada (Germania, UK etc.)

– costul sterilizarii este de peste 10 ori mai mic decat cel al eutanasierii (8-12 euro – pretul include: capturare, anestezic, suturi, anelgezic, hrana pentru 5 zile postoperator), iar cu sustinerea ONG-urilor din strainatate sau din tara poate fi gratuit

– sterilizarea reduce comportamentul agresiv al cainelui cu pana la 100%

– costul cu tinerea in adaposturi va tinde spre zero in maxim 5 ani

– prin returnarea cainelui sterilizat, locul acestuia nu va fi ocupat de un alt caine nesterilizat care ar fi putut atrage alti caini dupa el in perioadele de imperechere si in plus nu mai face pui

– in maxim 5 ani numarul de caini de pe strada se va reduce natural la mai mult de jumatate, in urmatorii ani, urmand sa nu mai existe niciun caine pe strada

– cercetarile conduse de Organizatia Mondiala a Sanatatii in perioada 1981-1988 in cadrul programului A.G.F.U.N.D. / OMS de lupta impotriva rabiei umane si canine din tarile in curs de dezvoltare au relevat faptul ca programele de eliminare a cainilor (care prevad prinderea si eutanasierea cainilor comunitari) sunt atat ineficiente, cit si costisitoare. Nimic nu dovedeste ca eliminarea cainilor ar fi avut vreodata un impact semnificativ asupra densitatii populatiei canine sau asupra propagarii rabiei. In spiritul viziunilor stiintific fundamentate, exprimate pe plan international si national, programele de prindere si eliminare a cainilor fara stapan sunt considerate ineficiente pe termen mediu si lung deoarece nu ataca originea problemei, care este ritmul ridicat al reproducerii. In conceptia promovata, CONTROLUL populatiei canine se bazeaza prioritar pe: STERILIZARI, VACCINARI, (implicand inregistrari si marcaj), plus EDUCATIE si SUPRAVEGHERE.

13.  De ce sterilizarea cainilor cu stapan, microciparea lor si inregistrarea intr-o baza de date unica la nivel national?

 – detinatorii de caini, in special din zonele adiacente oraselor, dar chiar si din orase, abandoneaza anual sute de mii de caini: pui, femele gestante sau caini nesterilizati

– cainii cu stapan sunt sursa cainilor comunitari de pe strada. Se estimeaza ca la fiecare caine adoptat, sterilizat, ucis, sunt abandonati alti 10

– microciparea si inregistrarea proprietarilor de caini face posibila identificarea persoanei care abandoneaza animalele si sanctionarea ei conform legii, prevenind astfel inmultirea cainilor strazii

 14. Este crestineste sa sterilizam animalele?

Multi oameni sustin ca le este mila sau ca nu este crestineste sa-ti sterilizezi cainele. As dori sa-i intreb pe acesti oameni daca este mai crestineste sa abandonezi niste pui nevinovati care vor muri de foame sau vor fi otraviti de crestinii care considera ca sterilizarea cainelui este un pacat sau ca le este mila ca il doare cand este sterilizat. Cand este vorba de sterilizare, multi se gandesc la propriile nevoi si le asociaza cu nevoile animalelor si isi spun ca ar trebui lasat cainele sa se imperecheze liber. Uita, insa sa considere ca, la fel ca si oamenii, animalele au sentimente si sufera, asa incat, atunci cand apar puii nedoriti, sunt pusi intr-un sac,  aruncati la marginea padurii si lasati sa moara. Deci, cum este mai crestineste: sa sterilizezi cainele sau sa-l abandonezi si sa moara otravit sau de foame?

15. De unde obtine primaria bani pentru managementul populatiei canine?

 

 – aplicarea de amenzi contraventionale si penale celor care abandoneaza, maltrateaza sau ucid cu cruzime animalele (o estimare arata ca anual se pierd de la buget peste 40 milioane de euro pentru ca politia nu trateaza cu seriozitate plangerile impotriva celor care abuzeaza animalele sau le abandoneaza)

– aplicarea de amenzi contraventionale celor care fac plangeri false cu privire la agresivitatea unui caine (exista persoane care sunt deranjate de latratul unui caine, de ciripitul unei pasari, de plansul unui copil si fac nenumarate plangeri – ce facem, ucidem si copilul care plange pentru ca deranjeaza un om cu tulburari psihice?)

– taxe aplicate proprietarilor de caini care nu vor sa-si sterilizeze cainii

– sterilizari gratuite efectuate de ONG-uri din tara, strainatate si iubitori de animale care doresc sa contribuie la eradicarea problemei in mod eficient si civilizat

– o ultima stire tocmai arata ca numarul de muscaturi de caini fara stapan raportate de Ministerul Sanatatii a fost neadevarat. Jumatate dintre cei care au primit vaccin anti rabic au fost muscati de propriul caine. Acestia ar trebui amendati pentru ca nu si-au vaccinat propriul caine si din cauza lor s-au cheltuit milioane de euro degeaba! (iata o alta sursa pentru a aduce bani la buget si in plus pentru a reduce cheltuielile de la bugetul de sanatate cu vaccinul anti rabic!)

16. De ce ar trebui ca politia sa trateze cu seriozitate cazurile de abuzuri asupra animalelor si de ce trebuie oprita uciderea cainilor urgent?

 

Peste 70% dintre cei care au agresat, ucis, violat un om/copil au inceput prin a maltrata sau ucide cu sadism un animal! (studiul FBI)

Cazuri din Romania:

–         Ucigasul de la coafor se distra aruncand cu pietre in caini, pana mureau. Daca era pedepsit cand maltrata animalele, doua femei erau acum in viata

–         Un copil de 14 ani a maltratat un caine. Peste un an a ucis un batran

–         Un barbat a batut pana la moarte un cal. Cateva luni mai tarziu si-a ucis fratele

–         In Brasov, tatal a doi copii a fost ucis de cel care agresa un caine

17. De ce modelul SUA care are in program si eutanasierea este ineficient?

 In prezent mai sunt cateva state care inca eutanasiaza caini, dar acolo:

– anual peste 12 milioane de americani sunt muscati, multi fiind ucisi de caini

– anual, milioane de caini sunt abandonati, mai ales datorita faptului ca fiecare stat are legislatia sa proprie si nu exista o baza de date unitara interstatala (in Romania fiecare judet/oras a facut ce a vrut in domeniul gestionarii cainilor comunitari, prin urmare s-a ajuns la aceasta situatie, ba mai mult legea pe care PDL-ul a adoptat-o anul trecut si care a fost declarata neconstitutionala crea un haos mai mare decat este acum in toata tara)

– recent s-a pus problema gestionarii eficiente numai prin sterilizare a cainilor cu stapan, renuntandu-se la ineficienta eutanasie

– instigarea la crima impotriva animalelor si nepedepsirea aspra a celor care abandoneaza animalele, le maltrateaza sau le ucid, a facut ca de-a lungul timpului din ce in ce mai multi oameni sa devina violenti si cu oamenii

18. Politicienii spun ca sterilizarea care s-a aplicat in ultimii ani nu a dat rezultate, de aceea trebuie adoptata eutanasia. Este adevarat?

 NU! Si iata de ce :

– din 2008 de cand a fost adoptata legea protectiei animalelor (Legea Marinescu 1), nu numai ca majoritatea primariilor nu a implementat aceasta lege (care practic interzicea eutanasia), ba mai mult, anual, zeci de mii de caini sunt ucisi, cel mai celebru (in sens negativ) fiind cazul de la Botosani (2011) cand in cateva ore, noaptea, au fost macelariti 226 caini in adapostul de stat local. Practic cainii sterilizati de ONG-uri sunt prinsi de hingheri si ucisi, locul lor fiind luati de alti caini nesterilizati abandonati.

– in cateva orase, primarii au inteles ca solutia este sterilizarea cainilor de pe strada, fara sa inteleaga ca daca nu vor opri robinetul la detinatorii de caini, problema nu se va rezolva total, ci partial

– detinatorii de caini reprezinta in acest moment cea mai mare sursa de inmultire a cainilor de pe strada si tocmai aici nu s-a putut interveni, deoarece partidul aflat la guvernare a blocat timp de 4 ani legea sterilizarii unitare a cainilor cu si fara stapan

19. Un ultim punct si un mister rezolvat: capusele sunt create de caini?

 NU! Capusele sunt niste insecte care sunt purtatoare de boli la fel ca si tantarii. Peste un milion de oameni mor anual in intreaga lume datorita bolilor produse de tantari. Ce facem? Ucidem oamenii pentru ca tantarii le sug sangele si asta ii ajuta sa se inmulteasca si sa raspandeasca cel putin 5 tipuri de boli infectioase grave, mortale? (virusul West Nile transmis de tantari a ucis cativa oameni in Romania!) Uciderea cainilor nu va rezolva problema capuselor, asa cum uciderea oamenilor nu ar rezolva problema tantarilor.

Stiti care este cel mai ieftin si eficient remediu pentru eliminarea capuselor? Bibilica (doua pasari curata un teren de 8000 mp intr-un an – sursa: wikipedia.org)

 

Concluzie.

Maidanezii nu au picat din cer! Maidanezii sunt victime ale iresponsabilitatii detinatorilor de caini! Ucizi victima sau pedepsesti agresorul?

Prevenind/pedepsind abandonul si sterilizand cainii cu si fara stapan, rezolvam problema cainilor strazii definitiv! Prin introducerea unui program coerent si unitar de sterilizare la nivel national, se creeaza locuri de munca, prin implicarea unor ONG-uri internationale care vor veni cu fonduri pentru a rezolva problema cainilor, vor putea fi accesate fonduri europene pentru educarea copiilor in scoli, pentru crearea centrelor de terapie cu animalele strazii. Vor putea fi create programe de dresaj al cainilor comunitari in puscarii pentru reabilitarea infractorilor (program implementat cu succes in cateva state din SUA). Se stie ca in Romania numarul de copii autisti este in crestere, iar terapia cu animale ii ajuta foarte mult in tratamentul autismului. Dezvoltarea unor centre pentru acesti copii rezolva pe termen mediu o problema costisitoare pentru parinti, iar pe termen lung, ajuta la reintegrarea copiilor in societate, ceea ce ne va ajuta ca in loc sa avem copii pentru care se plateste o pensie de handicap toata viata sa avem angajati apti sa-si poarte singuri de grija.

 

Acum ramane sa va adresez si eu doua intrebari:

 1. Doriti sa rezolvati problema cainilor maidanezi in mod eficient prin sterilizare, in cativa ani sau doriti sa perpetuati la infinit o problema care afecteaza deopotriva iubitorii si neiubitorii de animale, victime fiind de cele mai multe ori copiii nevinovati care, fie sunt muscati din motive care nu implica nici macar vina unui animal, fie sunt nevoiti sa asiste in parcuri la uciderea cainilor cu salbaticie, prin otravire, spanzurare, strangulare de catre hingheri sau oameni cu tulburare
  anti-sociala?
 1. Ce tara civilizata, care se considera crestina, incearca sa rezolve prin crima o problema timp de 22 de ani fara niciun rezultat, desi exista solutii umane, eficiente si civilizate?

 

Va multumesc ca ati avut rabdare sa cititi acest document, intelepciune sa intelegeti ceea ce scrie si inteligenta pentru a aplica in cel mai scurt timp aceste masuri eficiente, civilizate si umane!

Sursele de informare pentru acest document le reprezinta: mass-media care a prezentat documente oficiale ale autoritatilor, politicienilor etc., statisticile nationale si internationale care se pot gasi oricand pe internet cu o simpla cautare si documente oficiale publicate de asociatii pentru protectia animalelor, studiile OMS si UE. Pentru fotografii, filme, filmari cu camera ascunsa este suficient sa dati o cautare pe youtube sau pe facebook si sa aflati adevarul. Daca doriti sa aflati adevarul si mai ales daca aveti interesul sa-l aflati sau sa-l difuzati.

IATA SI DOVADA CA STERILIZAREA ESTE SINGURA MASURA EFICIENTA:

http://xnici.wordpress.com/2012/06/07/buthan-a-reusit-sa-evolueze-romania-nu-a-iesit-inca-din-grota/

Advertisements

About xnici

Om normal la minte si la suflet
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

16 Responses to Singura masura eficienta, civilizata si umana de management al populatiei canine: sterilizarea cainilor cu si fara stapan!

 1. Ildiko Badescu says:

  Pentru situatia actuala din Romania urmatoarea este solutia, solutie recomandata de OMS & co, solutie cu care care au scapat de cainii strazii tarile care au aplicat-o, pentru ca desi ucisesera anterior in masa, NU s-a rezolvat (si Romania a omorat masiv intre 2001-2008 si cainii sunt tot pe strazi):

  SOLUTIA este simpla , si se bazeaza pe experienta celor care au aplicat-o si anume:

  Inregistrare, identificare, sterilizare/taxa la cainii cu stapan
  in paralel cuInregistrare, identificare, sterilizare, vaccinare, returnare la cainii fara stapan.

  Inregistrarea, identificarea, sterilizarea, vaccinarea, returnarea sunt necesare pana in momentul in care se se inregistreaza, identifica, sterilizeaza toti cainii cu stapan, deoarece se considera despre cainii strazii deja existenti ca sunt socializati si ingrijiti de cei in arealul carora se afla;

  Daca sunt ridicati, imediat locul lor va fi luat de alti caini posibil abandonati sau migrati.

  De asemenea sunt necesare adaposturi pentru cainii cu potential de agresivitate sau considerati agresivi, caini care trebuie sa fie evaluati de un Etolog (meserie inca inexistenta in Romania), sa fie dresati, iar dupa caz oferiti spre adoptie sau cazati pe toata durata vietii lor (daca pot fi cazate animalele salbatice la ZOO, pot fi cazati si cainii considerati agresivi iremediabili si se pot dezvolta diverse proiecte, de exemplu centre unde sa fie cunoscute de catre oraseni, animalele de companie sau animalele domestice)

  Propunere:
  1) Romania sa inteleaga ce are de facut si sa aplice de urgenta, solutia descrisa mai sus ;
  2) In Romania este nevoie sa se infiinteze de un Oficiu pentru evidenta si miscarea (adoptie nationala,internationala, etc.similar cu cel pentru copiii dati in adoptie) a animalelor de companie (caini, pisici, cai)

  Asa au rezolvat tarile cu adevarat civilizate de problema disparitiei cainilor sau altor animale de pe strazi;

  Cine nu intelege, si clameaza intr-una EUTANASIERE sau ramanerea in continuare a cainilor pe strazi, ori este slab dotat intelectual, ori este mana in mana cu cei care au dezvoltat industria cainilor strazii din Romania si care vor sa controleze tot ce inseamna fonduri si bani din cainii vii si/sau morti.
  Adica pentru acestia , solutia este ori moarte, ori caini permanent pe strazi, ori nimic !!!

  Eutanasierea ca si metoda este acceptabila doar in caz de boli, conform definitiei. In caz de animale sanatoase se numeste CRIMA.

  Si chiar daca ar fi altfel, exista niste inteligentze in Romania de la care ar avea ce invata si cei care nu inteleg exact pentru ce este aplicabila eutanasia !!!

  Timp de aproape doua decenii gestionarea cainilor strazii in Romania a semnificat aplicarea unor metode pompieristice, barbare, descalificante, care nu au condus la vreun rezultat.

  Concluzia: Degeaba au fost ucisi sute de de mii de caini si zeci de milioane de Euro cheltuiti !
  În România sunt încă maidanezi pe străzi, maidanezii nu au dispărut, numărul lor este constant prin aparitia/înlocuirea cu noii născut sau născuti, nedoriti şi abandonati sau câini/pisici adulti,etc abandonati !

 2. Ildiko Badescu says:

  Am un amenadment privitor ideea ca ONGurile daca nu primesc bani de la stat fac ce vor ele. Nu sunt de acord sub nicio forma. orice organism sau organizatie care are un cod fiscal sau CUI trebuie sa dea raportul public de ce face cu banii si daca isi atinge scopul pentru care s-a organizat. La firmele comerciale este mai simplu deoarece ele intra in faliment, dar la ONGuri sub nicio forma nu trebuie sa li se permita sa aiba activitati secretizate sau prin care sa poata recurge la inginerii financiare pentru cheltuirea secreta a fondurilor sau sa nu dea socoteala daca si-au indeplinit sau nu activitatea. Si cainii strazii sunt in situatia in care sunt datorita acestor ONGuri care dau raport doar la sponsori. Adica au ajuns un fel de stat in stat, au facilitati fiscale pentru care nu trebuie sa dea niciun fel de socoteala, iar daca ajungi pe langa ei ti se va spune ca sunt pe banii lor. Pot fi pe banii lor daca ar exista fise de deductibilitati fiscale pentru fiecare cetatean, fisa unde se fac niste reglementari si echivalari pentru ce cheltuieste cetateanul pentru problemle ecomunitatii sau ale societatii !

 3. AP says:

  Cainii nu au picat din cer, este adevarat. Dar ca orice animal care poate trai cu o anumita independenta fata de om, numar populatiei este controlat in primul rand de cantitatea de hrana si apa disponibila. Cum hrana cainelui provine din resturile menajereale omului și cum insasi populatia umana a explodat, nu trebuie sa ne mire ca in toata lumea numarul acestor animale a crescut.

  Sigur ca uneori se intampla accidente, oameni muscati de caini sau chiar ucisi de acestia. Dar prolema NU este prezenta cainelui in vecinatatea surselor de hrana rezultate din resturile gospodariilor umane (gropi de gunoi, piete, tomberoane, etc) ci NUMARUL acestor animale care in anumite zone se asociaza in haite si devin periculosi.

  Asa cum am mai spus si in alte randuri, conditia vietii este BIODIVERSITATEA. Pentru unii este un blestem. Pentru mine este o BINECUVANTARE. Astfel, un slogan de genul ”Sa nu mai fie caini pe strada” mi se pare pernicios. El intretine nevroza colectiva. Ce o sa urmeze dupa aceea? Sa nu mai avem pisici pe strada, si ele au purici si reprezinta un pericol pentru om… Sa nu mai fie porumbei ca se gainateaza si strica tigla de pe acoperisuri… Un lucru trebuie sa fie clar: conditia biodiversitatii nu admite exceptii. Faptul ca ne aflam in oras (adica o zona pe care omul a despadurit-o si pe care a turnat astfalt si a construit blocuri si a afectat habitatul vietuitoarelor care traiau aici) nu ne face niste fiinte ne-naturale.
  Este un fapt bine-cunoscut ca prezenta istorica a cainelui in viata omului a avut un rol hotarator in supravietuirea speciei noastre… Si in ciuda faptului ca omul s-a alienat de natura prin viata tehnologizata pe care astazi o duce, aceasta simbioza continua, sfidand parca pe aceia care nu mai vor sa vada in fata ochilor alte fiinte in afara de
  om. Este miraculos sa vezi un caine care calatoreste cu autobuzul sau chiar cu metroul. CAre traverseaza strada la trecerea de pietoni sau pe culoarea verde a semaforului. Aceasta este dovada suprema ca Natura ne-a facut sa fim impreuna si din ce ne incapatanam sa il exilam de langa noi, din aceea mai mult rau ne vom face noua insine. Omul, desi a reusit sa se foloseasca de NAtura, nu o va stapani niciodata!

  Asadar, bucurati-va de prezenta cainelui in viata noastra, a pisicilor, a pasarilor si a tuturor animalelor. Cu totii avem dreptul la libertate, dreptul de a ne misca nestingheriti pe acest pamant. Daca omul vrea sa fie protejat de pericolul acestei co-existente cu cainele atunci trebuie sa foloseasca mijloace intelepte. Controlul populatiei canine prin sterilizare este cel mai bun mijloc. Dar cainele, odata sterilizat, are dreptul sa se intoarca acolo unde isi are sursa de hrana. Si iubitorul de animale are dreptul sa il vada printre noi, iar nu la gradina zoologica sau in reviste! Atat timp cat nu este agresiv, are dreptul sa fie liber.

  Sa nu ai casa, nu este un delict. De ce sa ii luam libertatea?

 4. Cara says:

  Sunt de acord, dar la noi slabe sperante, educarea in acest sens e zero, degeaba se straduiesc unii daca parintii isi educa astfel copiii> sa goneasca, sa loveasca, sa omoare.

 5. Avedis Ghazarian says:

  “Politicieni spun ca sterilizarea aplicata in ultimii ani nu a dat roade? ”

  Cata ipocrizie, prostie si ignoranta pot avea acesti imbecili care sustin asemenea afirmatiei, prin care vor sa impuna in ochii opiniei publice o concluzie negativa si definitiva asupra sterilizarii ca metoda de rezolvare a disparitiei cainilor de pe strazi.

  Ii intreb pe acesti indivizi cu mintea plina de rahat, cand a fost sterilizarea in Romania declarata ca fiind OBLIGATORIE prin lege?

  Doar in acest caz ar avea dreptul sa vorbeasca acum si sa evalueze sterilizarea ca fiind o metoda care nu a dat roade.

  Si totusi, in pofida faptului ca sterilizarea nu a fost si inca nu este OBLIGATORIE in tara noastra pt toti cainii, cu si fara detinator, rezultatele PROGRAMELOR DE STERILIZARE SI A EFORTURILOR PARTICULARE de pina acum ale iubitorilor de animale, a facut ca in prezent in Romania numarul de cainii ai strazii SA NU FIE DUBLU SAU POATE CHIAR TRIPLU.

  Rog pe toti cei care vor avea prilejul sa dea replici unor persoane care sustin acelasi lucru ca sterilzarea nu a dat roade, sa preia mesajul meu pentru a-l folosi ca replica.

 6. Felicitari pentru tot acest demers. Sa speram ca istoria nu se va repeta. Fara eforturi continue din partea tuturor celor care au constientizat problema si erorile trecutului, vor continua sa sufere inutil multi oameni, caini, pisici.

  • xnici says:

   Va multumim pentru suport si pentru implicare. Ma gandeam acum cateva zile ca 70% din populatie este impotriva uciderii cainilor. Asta este o victorie. Va dati seama ca acum 20-30 de ani situatia era mult mai dramatica? Cati oameni aveau animale in casa inainte de ’89 si cati le tratau cu respect? Suntem pe drumul cel bun, dar din pacate drumul este presarat cu foarte multa suferinta inutila pentru necuvantatoare.

 7. Doina says:

  Eu m-am decis: nu-l votez NICI pe Oprescu!
  In esenta, este pe aceeasi treapta – in privinta rezolvarii problemei cateilor strazii- cu Prigoana si ceilalti. Numai ca deh! – de la el aveam pretentii mai mari!
  NU, OPRESCU NU VA AVEA VOTUL MEU!
  (Am aflat ca SINGURUL care a avut curajul si a expus la tv. programul CORECT al rezolvarii problemei cateilor a fost candidatul la primaria sect. 3 din partea …Partidului Poporului!!!!!)

 8. Avedis Ghazarian says:

  Acelasi lucru am auzit de reprezentantul PP-DD de la sectorul 5, Daniel Schmid. O sa merg si eu personal pina la cabinetul lui de pe str. Margeanului sa am o discutie pe aceasta tema.

 9. Amar Galy says:

  Ma intreb..oare pt masacru de la Botosani.. e cineva inchis ??.. ce fac politicienti …?probabil nu vor vota o lege niciodata atat timp cat nu au de unde sa mai ,,suga,,bani ..de ce nu se voteaza legea pt sterilizare sa oblige orce om detinator de caine pisica etc.. si sa ai si verifice o data pe an daca detinatori de animale sterilizeaza animalu sau ajung pe strazi.. .. nu ar fi mai simplu chiar sa sterilizeze orce animal.. decat sa il eutanasieze care ar fi costul eutanasiei, sterilizare .. cred ca ar fi corect.pt toata lumea si efectele ar fi vizibile pe strazi.. se poate dar ..,,nu se vrea,, pt ca asa baga bani in buzunar ai de sus si animalele le omoara ex Masacru de la Botosani !!

  • xnici says:

   Din pacate legea sterilizarii nu va fi adoptata atata timp cat PDL-ul conduce inca prin Gherasim (un ucigas dement) Comisia pentru administraţie publică, amenajarea teritoriului şi echilibru ecologic si cat PDL-ul este inca majoritar in Parlament. PDL-ul este in continuare pro ucidere, nu s-a schimbat nimic, ba chiar si la corturile pentru primari ei spun ca ONG-urile au blocat legea eutanasiei si din cauza asta avem caini pe strada (apropos la corturile PDL au pus niste pensionari care urasc animalele). Dementii inca conduc, din nefericire si atata timp cat vor conduce, nu vom avea o lege eficienta a sterilizarii. Daca va puteti imagina ca timp de 22 de ani sunt ucisi cainii si PDL-ul iese chipurile cu o lege care de fapt nu schimba nimic, ba dimpotriva au reusit sa instige la crima violenta in ultimii ani si impotriva oamenilor si animalelor si asta intr-o tara care chipurile este civilizata si se vrea membra UE.

 10. Aniko Farago says:

  Ati auzit de SOS Dogs Oradea?
  Atunci va rog sa intrati pe site-ul nostru, http://www.sosdogs.ro si veti vedea dovada sterilizarii si adoptiei, facute cu umanitate si interes social timp de aproape 10 ani !
  Deasemeni, programul educational desfasurat in scoli, pentru a constientiza tineretul de maine, asupra interesului si al metodei eficiente pentru bietii caini comunitari.

 11. Adrian Adrian says:

  dar despre adoptia REALA de ce nu ziceti nimic?
  iubesti cainele si l-ai adoptat, L-AI LUAT IN CASA!!! si gata problema!!!
  l-ai “adoptat” si l-am gasit pe strada fara botnita si lesa, te-am prins fara punga pentru excremente cand esti cu el la plimbare? TI L-AM LUAT si te amendez pana iti trece “dragostea” de caini!!!

  • xnici says:

   nu poti sa adopti 10.000.000 de caini abandonati anual oricat ti-ai dori. de ce nu au dat legea sterilizarii obligatorii la detinatorii de caini. aici e buba. nici macar acum nu-si asuma raspunderea sa dea aceasta lege. se invart dupa referendumuri. bai ASPA are buget de 3 milioane de euro NUMAI anul asta. la anul va fi dublu. cum credeti ca se justifica un astfel de buget? ucigand caini si inlocuindu-i cu altii. am vazut o masina descarcand in Bucuresti zeci de caini NESTERILIZATI. vom importa daca nu vom avea. ASPA nu trebuie sa moara de foame. ASPA este o entitate publica in subordinea Primariei Capitalei. Si apopos conducerea ASPA a afisat pana la urma declaratiile de avere si interese pe site pentru ca exista o lege care ii obliga.

 12. google says:

  Hello! I’ve been following your web site for some time now and finally
  got the courage to go ahead and give you a shout out from Huffman Texas!
  Just wanted to mention keep up the good job!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s