Un specialist despre eutanasie

Parerea domnului doctor Liviu Gaita http://www.lapunkt.ro/2013/04/28/eutanasia-salveaza-romania

si comentariul facut in josul paginii tot de dl. dr. Gaita. Minunat om!

 

“Nu au fost temele principale ale articolului, dar, pentru a evita repetarea unor comentarii care vad ca revin, iata cateva precizari:

1. Pilonii solutiei eficiente (din perspectiva omului – evident!) pentru o situatie de suprapopulatie canina nu sunt o chestiune de opinie personala. Sunt deja parte din bagajul de informatie stiintifica pe care il are omenirea, datorita experientei istorice si mondiale. Inclusiv experienta de omorare masiva din 2001-2008 din Romania a demonstrat esecul abordarii reduse la prindere cu ucidere. Administratia locala in Romania n-a facut vreodata altceva. De fapt, intre acei ani a fost doar o intensificare a practicii seculare pe aceste meleaguri. A vorbi despre „ce-i de facut” cu candoarea celui oripilat de un incident fatal e permis profanului dar nu ziaristului sau politicianului. In Romania – nu e doar permis, e concurs cu premii! O introducere in subiectul stiintific este in raportul clasic al Organizatiei Mondiale a Sanatatii: http://www.icam-coalition.org/downloads/WHO-WSPA%20dog%20population%20management.pdf . Din nefericire, uneori in domeniul biologic si social intuitia comuna (daca l-am prins, de ce sa nu-l omor?, nici nu mai face pui, nici nu mai musca, nici nu ma mai costa bani!) e reteta esecului.
2. Toti oamenii au fost indemnati sa uite care e procentul victimelor muscaturilor de caine raportat la celelalte cauze de ranire sau moarte. Mai mult, cainii de pe strazi au fost stabiliti ca pericolul major. Ca sa sugerez doar grosolania manipularii, sa presupunem ca ar fi omorati maine toti cainii de pe strazi. Romanii ar trebui sa se simta in siguranta dupa o astfel de „realizare”? Iata cazul SUA, unde situatia nu e rea dar au statistici bune http://www.dogsbite.org/dog-bite-statistics-fatalities.php : in 2010 – 33 morti muscati de caini (20 copii), 2011 – 31 morti muscati de caini (13 copii), 2012 – 38 morti muscati de caini (19 copii), 2013 – 18 morti muscati de caini pana luna trecuta. 4,7 milioane de americani sunt muscati de caini in fiecare an, adica 1.48% din populatie. http://www.americanhumane.org/animals/stop-animal-abuse/fact-sheets/dog-bites.html . Ca sa ajungem la acest procent, din 2.000.000 de locuitori ai Bucurestiului ar trebui sa fie muscati 29.600. La noi sunt doar 16.000 de cazuri pe an, cam jumatate! Dar ni se spune ca e problema noastra cea mai mare, si trebuie sa curga sange pentru a o rezolva.

Daca tot punem copiii pe primul plan zilele acestea, ce lectie de prostie, cruzime si aroganta le dam acum! Ne vor pomeni, nu scapam.”

 

Stau si ma intreb de multe ori ce fel de medic care face 6 ani de medicina veterinara ar ucide animale sanatoase? Oricine poate ucide, nu e nevoie de atatia ani de studiu. Acela care va aplica uciderea in masa a animalelor sanatoase este un macelar incompetent si atat, nu medic!

Advertisements

About xnici

Om normal la minte si la suflet
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s