Gandacii din mancarea vegetarienilor

Numarul de vegetarieni din Romania este in permanenta crestere si poate, de aceea, etichetele unor produse au inceput sa iti scoata ochii cu celebrul V sub care scrie destinat vegetarienilor. Lasand la o parte ca romanii au o problema in a intelege conceptul de vegetarian, incluzand in meniul de acest tip laptele si ouale, cei mai multi nici macar nu mai citesc eticheta. Greseala fatala pe care era sa o comit si eu.
Un salam de biscuiti imi facea cu ochiul si cum am vazut celebrul V (vegan/vegetarian), am pus mana pe el si mai mai sa-l scot din tipla sa-l mananc pe loc. Bine ca m-a dus totusi mintea sa ma uit la ingrediente. CARMIN. Cred ca deja stiti cu totii ca acest carmin este obtinut prin uscarea si zdrobirea unui gandac. Se gaseste in special in rahat care este considerat de post, implicit destinat vegetarienilor (si in cam tot ce e rosu pe piata). Cei care tin post, nu numai ca nu s-au aratat oripilati de ideea de a manca gandaci, dar nici macar nu au considerat ca fac vreun pacat de moarte daca mananca asa ceva. E ca si cum ar manca gandaci de bucatarie uscati. Oare cre(s)tinii astia mai stiu de ce tin post? O alternativa sanatoasa (carminul poate produce alergii!) pentru o viata colorata in rosu o reprezinta rodia, sfecla de zahar si alte surse naturale, sanatoase si vegane.
cochineal-extract-carmine-Starbucks1-436x250
 
Dar, haideti sa vedem ce mortaciuni mai contin produsele de post/vegetariene.
 
1. Celebra margarina contine zer sau proteine de lapte. Postacii (cei care tin post) nici macar nu mai verifica eticheta. Va rog sa o faceti, ca nu cumva sa ziceti ca nu ati stiut si ca va iarta al’ de sus. Nu aveti nicio scuza ca nu va informati.
2. Mono si digliceride ale acizilor grasi. Se obtin din grasimi animale. Chipurile s-ar obtine si din cele vegetale, dar uitati-va bine la piata romaneasca. Grasimile animale sunt mult mai la indemana. Se gasesc in paine, dulciuri etc. Fugiti cand vedeti asa ceva pe eticheta.
3. Zaharul. O sa aveti un soc asa cum am avut si eu. Pentru procesarea zaharului se folosesc oasele de animale. Nu va bucurati, nici macar zaharul brun nu scapa de acest proces.
 
Lista se va actualiza cu propriile observatii si informatiile colectate din surse externe.
 
O sa ma intrebati ce sa mai mancati. Ei bine, alternative exista si mai mult, uitati-va bine in ce gasiti ingredientele sus mentionate si o sa descoperiti ca apar in cele mai nesanatoase produse.

About xnici

Om normal la minte si la suflet
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s